Voetbal voor beginners #1

Welkom bij een nieuwe blog op FC247! Tag vast je vriend of vriendin die niets van voetbal begrijpt, want vandaag gaan wij de voetbalregels nog een keer aan jullie uitleggen. 

Meiden (en jongens natuurlijk), wij weten denk ik allemaal wel dat je de bal in de tegenstander zijn of haar goal moet schieten om een voetbalwedstrijd te winnen. Maar wat maakt het nou zo leuk om achter een bal aan te rennen en zodra jij de bal hebt hem vervolgens weer weg te schieten? Dit gaan wij voor jou uit zoeken! 

Het team

Zonder team kan je natuurlijk niet voetballen, een voetbalteam bestaat uit elf spelers die op het veld staan. Je mag niet meer dan elf voetbalspelers neerzetten en niet minder dan zeven. Naast het team dat op het veld staat, heb je nog een paar wissels. Dit is voor als één van deze voetballers weer een overdreven val maakt, wat uiteindelijk toch heftiger blijkt te zijn dan het is. Want voetballers, zeg nou zelf, hoe vaak overdrijven jullie een val om een vrije trap of iets te krijgen? 

Elke voetballer heeft zijn eigen rol, zo heb je de keeper die het goal verdedigt. De keeper houdt, (in ieder geval probeert) alle ballen tegen te houden als ze dreigen het goal in te komen. Buiten de keeper om heb je verdedigers, die de spits van de tegenstander proberen weg te houden van het goal. Om een doelpunt te maken heb je de spits, ook wel aanvaller genoemd, nodig die probeert de bal in het doel van de tegenstander te schieten. Tussen de aanvallers en verdedigers in, heb je de middenvelders die de bal van de verdedigers naar de spits proberen te krijgen. Het is een echte teamsport dus! Je hebt elkaar nodig om te kunnen winnen.

Regels

Dan hebben we de benodigde spelers in het juiste aantal, maar een spel kan niet gespeeld worden zonder regels. De regels zijn als volgd; je schiet de bal in het doel van de tegenstander om punten te behalen, dit moet je wel doen zonder de belangrijke regels te breken. Oh ja! Dan moet je wel de andere weten.

Buitenspel

Een van de regels die vaak wel als het moeilijkste wordt gezien, is denk ik wel de “buitenspel” regel. Deze regel geldt niet op je eigen helft of wanneer je buiten spel staat. Oke, maar wanneer geldt hij dan wel? De regel gaat alleen in wanneer de persoon die buitenspel staat de bal aanraakt of speelt. 

Dan weten we nu de regel van buitenspel, nu is het nog belangrijk om te weten wanneer je buitenspel staat. Dit is wanneer een speler dichter bij de doellijn van de tegenstander staat dan zowel de bal als de voorlaatste tegenstander. Dit geldt voor elk lichaamsdeel behalve handen en armen. 

Kaarten

De laatste regel die wij gaan bespreken vandaag is de gele en rode kaart. Met deze kaarten wordt niet gezellig een kaartspelletje gespeeld helaas. Deze kaarten zijn alles behalve leuk. Een gele kaart wordt gegeven wanneer er een serieuze overtreding wordt gemaakt. In principe doet een gele kaart niks tot je een tweede gele kaart krijgt, dan wordt de gele kaart direct omgezet in een rode kaart. 

Een rode kaart heeft wat ergere gevolgen, de speler moet gelijk het veld verlaten en mag niet vervangen worden. Gelukkig wordt deze kaart alleen gegeven bij zware overtredingen of zodra je een tweede gele kaart krijgt. 

Dit waren de voetbalregels voor vandaag, er zijn zoveel regels dat wij ze nu niet allemaal kunnen behandelen. Maar als je onze blogs in de gaten houdt, komen er nog meerdere delen waarin wij alle regels aan jou uitleggen en jij absoluut wel het leuke van voetbal gaat ontdekken! Voor de andere blogs kan je hier klikken en voor ons YouTube kanaal kan je hier terecht. Geen zin om te lezen? Klik dan hier voor onze podcast.